Što je bolje otvoriti: obrt, d.o.o. ili udrugu?

Što je bolje otvoriti: obrt, d.o.o. ili udrugu?

Samo ste korak do ostvarenja svoje želje da postanete sam svoj gazda. Imate poslovnu ideju, imate volje isprobati je na tržištu i donijeli ste odluku da ćete napraviti tu veliku životnu promjenu – postati poduzetnik. U tom vam slučaju čestitamo jer napravili ste već pola posla!

No da biste poslovali legalno, prije nego proizvode ili usluge izbacite na tržište, trebat ćete se odlučiti za jedan od oblika poslovanja koji se nude u Republici Hrvatskoj:

  • obrt
  • j.d.o.o.
  • d.o.o. ili
  • udrugu.

Kakav poslovni subjekt je najbolje otvoriti, ovisi isključivo o tome što želite ponuditi, u kojim količinama, na kojem tržištu i kojoj ciljanoj publici. Pa tako, nećete odabrati isti poslovni subjekt ako prodajete usluge, na primjer, online instrukcije iz španjolskog jezika ili ako, na primjer, proizvodite tehnološki zahtjevne trakcijske baterije za viličare. Dok su vam za prvi slučaj potrebni tek laptop i internet, u drugom slučaju trebali biste imati posloženu logistiku i proizvodnju. Ulaganja u prvi biznis koštat će vas 500 kuna mjesečno, dok bi vas za drugi posao mogla koštati i do nekoliko stotina tisuća kuna.

Vođeni tom logikom, u nastavku ćemo vas upoznati s prednostima i nedostacima najčešćih vrsta poslovnih subjekata u RH.

Kada ima smisla poslovati putem obrta?

Ako nemate veliki početni kapital, nemate iskustva u poduzetništvu i svojim ćete kupcima nuditi usluge, tada za vas vjerojatno ima najviše smisla otvoriti obrt. Registracija obrta je vrlo jednostavna, cijeli proces može se realizirati online i sve je gotovo u svega pet dana. Otvaranje obrta i najmanje košta jer platiti trebate jedino dokumentaciju potrebnu za otvaranje.

Prednost obrta su i niska mjesečna davanja te jednostavno knjigovodstvo (ako ste odlučili izbjeći plaćanje PDV-a) koje možete voditi sami. Ponavljamo, u slučaju da otvarate obrt, uz malo istraživanja na internetu, sami ćete naučiti kako voditi jednostavno knjigovodstvo (knjigu prihoda), plaćati mjesečne doprinose i prijavljivati godišnji izvještaj u obliku PO-SD obrasca. A budući da ne morate voditi dvojno knjigovodstvo, u slučaju kada poslujete putem obrta, dopušta vam se podizanje gotovine na bankomatu, za što ne morate plaćati porez kao u slučaju poslovanja putem firme. Ukupni mjesečni troškovi koje ćete imati prema državi (doprinose, porez) neće iznositi više od 2.000 kuna mjesečno.

Koji su onda nedostaci obrta? U slučaju da imate otvoren obrt, a nešto u vašem poslovanju pođe po zlu, odgovarat ćete svojom privatnom imovinom. Drugi nedostatak u poslovanju obrtom je prag od 300.000 kuna, koji ako prođete, direktno ulazite u sustav PDV-a, željeli to vi ili ne.

Kada ima smisla poslovati putem j.d.o.o. / d.o.o?

No prodajete li proizvode, za koje trebate nabaviti najprije sirovinu, izraditi proizvode, imati proizvodni pogon, pa nabavu i prodaju i tako dalje, onda obrt za vas nema smisla, budući da se na obrtu ne odbijaju troškovi poslovanja. Dakle, u tom slučaju za vas bi bilo pametnije otvoriti j.d.o.o. ili d.o.o.

Razlika je minimalna, ali značajna. Dok je j.d.o.o. brže i jeftinije otvoriti, jer nećete trebati imati minimalno 20.000 kuna temeljnog kapitala, važno je spomenuti da dobar dio tržišta nije naklonjen ovom obliku poslovanja. To je posljedica nereguliranog domaćeg tržišta, osobito u uslužnom sektoru, gdje su neki poduzetnici nakon kraha jednog poduzeća nabrzaka otvarali drugo, kako bi dalje mogli poslovati. Drugim riječima, ako ste već ozbiljno odlučili ući u poduzetništvo, onda tu svoju ozbiljnost pokažite kroz uplatu temeljnog kapitala od barem 20.000 kuna jer će vas drugi na tržištu ozbiljnije shvaćati. Uostalom, nekoliko mjeseci rada na dva posla kako biste skupili novac (ako ga nemate) samo će vam dokazati jeste li zaista spremni ostvariti svoj san ili niste.

No vratimo se mi sličnostima i razlikama naspram obrta. Za početak je različito vođenje poslovnih knjiga. Umjesto jednostavnog, sada ste primorani voditi dvojno knjigovodstvo, koje je kompliciranije (nećete moći samo, osim ako niste za to obrazovani), ali vam u konačnici daje puno više informacija o poslovanju.

No ovakav način poslovanja ima i svojih prednosti. U slučaju da poslujete kao j.d.o.o. ili d.o.o. ne odgovarate vlastitom imovinom, već poduzeće dobiva vlastiti OIB. Također, većina poduzeća u startu odluči ući u sustav PDV-a pa ćete kod nabave bilo kakvih sirovina ili usluga za poduzeće, taj PDV moći odbiti preko PDV-a koji su vam uplatili vaši klijenti.

Kada ima smisla poslovati putem udruge ili zadruge?

Ako vam novac nije visoko na listi prioriteta, a rado biste pokretali svoje projekte i inicijative, tada razmislite o otvaranju udruge. Dobra je vijest da udrugu može osnovati baš svatko, a jedini uvjet je da osoba pronađe još dva istomišljenika, jer su za otvaranje potrebna minimalno tri osnivača. Iako su osnivači najčešće privatne osobe, dajemo vam na znanje da oni mogu biti i pravne osobe (poduzeća).

Udruge se obično osnivaju kako bi doprinijele određenom dugoročnom cilju, recimo doprinijele očuvanju okoliša, poboljšale radna prava, ojačale sportski duh građana i slično. Dobra vijest je također da za osnivanje udruge ne trebate imati temeljni kapital niti ćete kao član udruge odgovarati za obveze udruge, već kao u slučaju j.d.o.o.-a i d.o.o.-a odgovara subjekt – u ovom slučaju udruga. Jedina iznimka od toga je kada udruga ima pravnu osobnost. Tada članovi odgovaraju solidarno svojom imovinom.

Iako smo rekli da udruge ne djeluju s ciljem ostvarenja profita, to ne znači da one ne mogu ostvarivati dobit. Dapače, udruge također mogu konkurirati na tržištu, imati svoje proizvode i usluge, no glavna razlika naspram firmi je ta što će ostvarenu dobit moći iskoristiti samo za obavljanje i unaprjeđenje djelatnosti udruge, nikako za stjecanje osobne dobiti. Knjigovodstvo za udruge je u pravilu dvojno.

Konačno, onaj najslađi dio. Udruge sa pravnom osobnošću mogu se javljati na razne domaće i EU natječaje, kroz koje mogu ostvariti značajne izvore (su)financiranja.

 obrtj.d.o.o.d.o.o.udruga
Temeljni kapital:nema10 kn20.000 kn nema
Troškovi osnivanja:oko 500 knoko 1.000 knoko 6.000 knoko 500 kn
Vrijeme potrebno za otvaranje:max 10 danamax 10 danamax 10 danamax 10 dana
Mjesto registracije:Nadležni ured državne uprave u Županiji ili GraduJavni bilježnikOdvjetnik i/ili javni bilježnik Ured za udruge
Knjigovodstvo:Jednostavno knjigovodstvoDvojno knjigovodstvo u skladu sa Zakonom o računovodstvuDvojno knjigovodstvo u skladu sa Zakonom o računovodstvuU pravilu dvojno
Članstvo:Hrvatska obrtnička komoraHrvatska gospodarska komoraHrvatska gospodarska komoranema
Djelatnosti:Sve dopuštene djelatnosti uz posjedovanje odgovarajuće stručne spreme za vezane obrte i/ili povlastice za povlaštene obrteSve dopuštene djelatnosti bez obzira na stručnu spremu  Sve dopuštene djelatnosti bez obzira na stručnu spremu  Sve dopuštene djelatnosti bez obzira na stručnu spremu  
Porezne stope:Progresivna 24%, 36% (ovisno o visini dohotka)12% (do 3.000.000 kn prihoda), 18% (iznad 3.000.000 kn prihoda) + porez na dohodak od dividendi 12% (ukoliko se ista isplaćuje)12% (do 3.000.000 kn prihoda), 18% (iznad 3.000.000 kn prihoda + porez na dohodak od dividendi 12% (ukoliko se ista isplaćuje) 
Zaposleni:Nema ograničenjaNema ograničenjaNema ograničenjaNema ograničenja
Plaćanje PDV-a:Naplaćeni račun  Izdani račun (uvjetno po naplaćenom)Izdani račun (uvjetno po naplaćenom) 
Minimalni osobni dohodak i doprinosi:OBRTNICI Prema trenutnoj osnovici od cca 5.682,30 kn/mj. za SSS), minimalni doprinosi iznose cca 2.074,04 kn/mj.  + porez i prirez. Ukoliko je vlasnik obrta zaposlen negdje drugdje, ne postoji obveza plaćanja paušalnih doprinosa u obrtu, nego se isti plaćaju na kraju godine, ali samo na ostvareni dohodak. OBRTNICI PAUŠALISTI Prema trenutnoj osnovici za 2020 god. od cca 3.496,80 kn/mj. za SSS, minimalni doprinosi iznose cca 1.276,33 kn/mjesečno + godišnji porez i prirez od 1530,- kn do 4.140,- kn ovisno o razredima. Ukoliko je vlasnik obrta zaposlen negdje drugdje, godišnji doprinosi iznose 6.037,50 kn godišnje + godišnji porez i prirez od 1530,- kn do 4.140,- kn ovisno o razredima. Nije moguće obavljati poslove koji spadaju po samostalnu djelatnost (odvjetnici, tumači isl.)Minimalna bruto I plaća je trenutno 4.062,51 kn. (za direktore 5.682,30 kn), a moguća je prijava i na nepuno radno vrijeme, te je bruto plaća u tom slučaju proporcionalno manja. Koliko u pojedinim slučajevima iznose davanja, odnosno bruto I i bruto II, a koliko neto isplata, može se pogledati na www.rrif.hr.
Ukoliko je vlasnik zaposlen negdje drugdje, ne postoji obveza plaćanja doprinosa, nego se na ostvarenu dobit na kraju godine plaća porez na dobit 12% (18%)+ porez na dividendu 12% ukoliko se ista isplaćuje.  
Minimalna bruto I plaća je trenutno 4.062,51 kn. (za direktore 5.682,30 kn), a moguća je prijava i nepuno radno vrijeme, te je bruto plaća u tom slučaju proporcionalno manja. Koliko u pojedinim slučajevima iznose davanja, odnosno bruto I i bruto II, a koliko neto isplata, može se pogledati na www.rrif.hr.
Ukoliko je vlasnik zaposlen negdje drugdje, ne postoji obveza plaćanja doprinosa, nego se na ostvarenu dobit na kraju godine plaća porez na dobit 12% (18%) + porez na dividendu 12% ukoliko se ista isplaćuje.  
 
Max. dohodak i doprinosi:Ostvareni dohodak podliježe oporezivanju po progresivnoj stopi od 24%, ili 36% te doprinosima kao na plaću, a to u gruboj kakulaciji može iznositi i više od 50%. Dakle, obrt je jedan od nametima najopterećenih oblika poslovanja.
Ukoliko nema ostvarenog dohotka (npr. prve godine poslovanja), obveza plaćanja paušala postoji bez obzira na to (osim kod obrta uz radni odnos).
Na ostvarenu dobit plaća se porez na dobit 12% (18%) + porez kod isplate dobiti 12% i prirez ukoliko se ista isplaćuje.  Na ostvarenu dobit plaća se porez na dobit 12% (18%) + porez kod isplate dobiti 12% i prirez ukoliko se ista isplaćuje.   
Rad uz mirovinu:da (uvjetno)  da (uvjetno)  da (uvjetno)  da (uvjetno)  
Ograničenja:Osobna odgovornost – NEOBRANIČENAOsobna odgovornost – OGRANIČENAOsobna odgovornost – OGRANIČENAOsobna odgovornost – OGRANIČENA
Ulazak u sustav PDV-a:Moguće, osim za paušaliste.  Moguće.  Moguće.  Moguće.  

Napomena: Kako je svaki poduzetnički pothvat ipak različit te poduzetnici nisu u istoj startnoj poziciji, prije odluke o izboru načina na koji ćete poslovati, predlažemo savjetovanje s knjigovodstvenim servisom.

Trebate li pomoć oko izbora knjigovodstvenog servisa, kontaktirajte nas.