Snalaze li se vaši kupci – s vama?

Snalaze li se vaši kupci – s vama?

Imali ste tu super ideju za uslugu ili proizvod, kao pravi poduzetnik ste dali sve od sebe da je realizirate i konačni proizvod sada je pred vašim očima. Kažete, vrijeme je za izlazak na tržište.

No prije nego se zaletite, rado bismo vam dali savjet kako povećati svoj uspjeh na tržištu.

Sve se vrti oko ciljane skupine

Vaš uspjeh ili neuspjeh na kraju će ovisiti o – potencijalnim kupcima. Zapravo, ovisit će o vama i tome jeste li svoj proizvod ili uslugu prije lansiranja na tržište predstavili svojim idealnim kupcima. Jeste li prikupili njihove povratne informacije? Jeste li im vjerovali te prema uputama svoj proizvod ili uslugu doradili?

Džabe vam i najbolji proizvod ili usluga na svijetu, ako ga ciljana publika ne razumije, ne treba joj, ne vidi vrijednost u njemu i tako dalje. Stoga je izuzetno važno u sve faze razvoja uključiti upravo ciljanu publiku.

No da biste to mogli, pogađate, morate znati tko je ta ciljana publika. Tko su vaši idealni kupci? Svi?! Svi nikako nisu. Pa niste niti sladoled niti sarma da biste se sviđali gomilama. Sasvim je očekivano da se nećete svidjeti svima. A niti se ne morate. Važno je da se svidite samo onima koji vide vrijednost u vašoj ponudi i spremni su platiti tu vrijednost koju dobivaju.

Nakon potrebnog istraživanja, kada ste konačno došli do jasne slike o svojoj ciljanoj publici, vrijeme je da ju „secirate“. Popišite što je više moguće detalja o svojim idealnim kupcima, jer upravo to će vam omogućiti da pri izlasku na tržište što bolje oblikujete ambalažu i sav popratni reklamni aranžman.

Ako to nikada prije niste radili, ovdje preuzmite vježbu za izradu idealne ciljane skupine.

Važno je i kasnije pratiti zadovoljstvo ciljane skupine

Nakon što ste poduzeli sve korake i uspješno lansirali svoj proizvod ili uslugu, nikako nemojte zaboraviti pratiti njihove reakcije i dalje. To će vam poslužiti da optimizirate svaki dio u procesu kupovine te na taj način povećate zadovoljstvo svojih kupaca, baš kao i svoje prihode.

Možda ste već čuli za customer journey, odnosno putovanje korisnika – proces kroz koji kupci prolaze od kada po prvi put čuju za vaš proizvod/usluga pa do kupnje istog. Takva su mapiranja od velike važnosti za rast prodaje, budući da nam pružaju uvid u cjelokupno iskustvo kupca.

primjer-mape-putovanja-kupca
Primjer mape putovanja kupca; izvor: https://www.edrawsoft.com/8-customer-journey-map-examples-to-inspire-you.html

Poslužite se ovom vježbom u praksi te skicirajte sve moguće faze putovanja vaših potencijalnih kupaca. Odredite kako, kada i gdje oni otkrivaju vaše poduzeće, istražuju proizvode ili usluge, biraju vas umjesto konkurencije, kupuju od vas i konačno, održavaju odnos pun povjerenja s vama.

A zatim se bacite na istraživanje, kako biste pronašli vaše usko grlo. To su točne u procesu putovanja, gdje gubite svoje kupce jer nisu nečime zadovoljni. Kada otkrijete te „kamene spoticanja“, moći ćete reagirati, zar ne? Vaša reakcija dovest će do promjena na bolje, vaši će kupci biti zadovoljniji i u konačnici ćete prodati više.

Ako pak vam sve ovo zvuči zanimljivo, ali komplicirano, javite se nama. Udruga Liderum u bazi svojih članova ima vrijedne konzultante koji cijeli spomenuti proces za vas mogu istražiti i popraviti.