Kako pripremiti elevator pitch?

Kako pripremiti elevator pitch?

Elevator je engleska riječ za dizalo i pojam elevator pitch, odnosno elevator speech (kako ga još možemo zvati) osmislili su Amerikanci da bi opisali slučajne susrete u dizalu tijekom kojih pokušavate nekome prodati svoju poslovnu ideju u vremenskom intervalu od 30 sekundi do najviše dvije minute.

Dakle, kada se vozite dizalom u poslovnoj zgradi, vi nikad ne znate koga ćete sresti u dizalu i kome ćete pokušati prodati svoju ideju. No jasno, morate biti pripremljeni, zanimljivi i ono najvažnije – vrlo kratki.

Kako predstaviti poslovnu ideju u najviše dvije minute?

Napravila sam šalabahter za takve prilike. Evo ga u nastavku.

Korak 1: Prezentacija sebe i svoje tvrtke

Vaš zadatak: Objasniti u jednoj rečenici što radite i kome služite.

Primjer: Poduzetnicima pomažem ispuniti njihove potencijale kroz pokretanje biznisa, izgradnju biznisa i pronalaženje životnog balansa.

Korak 2: Informiranje o proizvodu/usluzi tvrtke

Vaš zadatak: Naglasiti vrijednosti proizvoda/usluge za korisnika.

Primjer: Moje usluge štede vaše vrijeme, novac i psihičko zdravlje, jer kada imate znanje i potrebne alate, manja je vjerojatnost da ćete pogriješiti i stresirati se.

Korak 3: Navođenje razloga zbog kojih ste vrijedni nečije investicije

Vaš zadatak: Ispričati prekretnicu koja vam se dogodila u životu. Pokažite da imate vlastito iskustvo koje sada želite podijeliti s drugima kako biste im pomogli.

Primjer: Poduzetnica sam posljednjih 6 godina. Prvi biznis izgradila sam s minusom na računu. Kada sam prvi biznis postavljala na noge, u međuvremenu sam doživjela dva burnouta. Nakon toga sam naučila vrijedne lekcije, pokrenula još 3 uspješna brenda i naučila kako živjeti u balansu. Ako sam mogla ja, možeš i ti.

Korak 4: Navođenje informacija o tome kako se koncept povezuje s tržištem i njegovim potrebama

Vaš zadatak: Dodati neko relevantno istraživanje koje će vam pomoći u osvještavanju vaše ciljane skupine.

Primjer: Statistike govore da u prvoj godini poslovanja propadne čak 8/10 startupova. Smatram da je tome tako jer poduzetnici početnici nemaju poduzetničkog znanja, iskustva i podrške koja im je potrebna. Ja vam mogu dati sve to. Zajedno možemo uspjeti. Vi možete uspjeti.

Praksom do savršenstva

Nakon što ste sastavili svoj elevator pitch, savjetujem vam da ga izvježbate glasno i jasno, i to pred ogledalom. To će vam pomoći da izgledate samouvjereno kada se nađete u situaciji da nekome predstavite govor koji ste pripremili.

Što više vježbate, bit ćete opušteniji i prirodniji tijekom govora te nećete zvučati monotono.