Kako napisati priopćenje za medije

Kako napisati priopćenje za medije

Kao poduzetnik ćete prije ili kasnije doći u poziciju kada ćete željeti napisati priopćenje za medije (eng. press release). Cilj tog priopćenja bit će predstaviti novosti iz vašeg poduzeća široj publici, u čemu vam mogu pomoći upravo novinari. Ako ste mikro ili mali poduzetnik, pisanje priopćenja za medije trebali biste svladati što prije, jer na taj način često možete doći do besplatnog oglasnog prostora.

U nastavku objašnjavamo koje su odlike kvalitetno napisanog priopćenja.

Za koga pišem priopćenje?

Kao što ste mogli naslutiti iz uvodnog dijela, priopćenje ćete namijeniti određenoj publici, koja bi u ovom slučaju trebala biti vaša ciljana skupine. Shodno tome tražite i medijsku kuću kojoj ćete poslati priopćenje.

Primjera radi, bavite li se iznajmljivanjem strojeva za rad na visini, članak u lokalnim dnevnim novinama neće vam donijeti puno kruha niti će ga novinari željeti objaviti jer, sada već pogađate, te novine ne čita vaša ciljana skupina.

No ako ste napisali zanimljivo priopćenje o vrhunskim novim strojevima koji zaista olakšavaju rad ljudima iz branše, te ste to priopćenje poslali u specijalizirani časopis za građevinu, tada su vaše šanse za objavom daleko veće.

Kako strukturirati priopćenje za medije?

Ovo su glavne značajke koje bi svako priopćenje za medije trebalo imati:

  • Atraktivan naslov; jer u 80% slučaja upravo o naslovu ovisi hoće li vaše priopćenje biti objavljeno.
  • Vrijeme i mjesto
  • Prvi paragraf; u kojem ćete u 2-3 rečenice najaviti bit članka. To ćete uspjeti napisati tako što ćete odgovoriti na 5 novinarskih pitanja: WHAT (što se događa), WHO (tko je tu glavni), WHEN (kada se nešto događa ili se dogodilo), WHERE (gdje se nešto događa) i WHY (zašto je to važno).
  • Glavni paragraf; u kojem ćete pojasniti bit članka. Ovdje budite specifični, nemojte okolišati, koristite riječi koje svi razumiju i kratke rečenice koje je lako čitati.
  • Izjava relevantne osobe; jer stvara osjećaj da se nešto stvarno dogodilo.
  • Kontakt informacije; kako bi zainteresirani mogli po potrebi saznati više informacija.

Još nekoliko važnih savjeta

Nikako nemojte smetnuti s uma da je i dužina sadržaja bitna! Preporučuje se priopćenje što je više moguće skratiti te ono ne bi smjelo biti dužine veće od jedne stranice teksta u Wordu. Naime, novinari svakodnevno dobivaju između 50 i 100 priopćenja pa bi vaše, ukoliko je dugačko i nezanimljivo, moglo završiti u smeću.

Ako pak pripremate tekst za digitalno izdanje, onda vam preporučujemo da u njega dodate link/poveznicu na svoju web stranicu. To će vam pomoći u optimizaciji sadržaja za tražilice. Samo pazite, link objavljujte visoko u priopćenju jer novinari ponekad skrate sadržaj koji ste im poslali.

Važni su i gramatika i pravopis u tekstu koji šaljete. Kao što smo već više puta ponovili, novinari nemaju vremena uređivati vaš sadržaj do preksutra i neće ga objaviti ukoliko primijete gramatičke i pravopisne pogreške. Tu si možete olakšati aplikacijom Ispravi.me te tako svoj tekst poslati korigiran.

I poprati sadržaj je važan pa je tako uz priopćenje za medije poželjno priložiti 1-2 fotografije, uz navođenje autora i osoba na istoj. Imate li više fotografija, ako se recimo radi o otvaranju neke poslovnice, tada odaberite 10 najboljih, stavite ih na cloud i novinarima pošaljite link za preuzimanje.

Konačno, važna je i distribucija priopćenja, odnosno način na koji ga šaljete. Preporučujemo vam da prije slanja izradite adremu – tabelu s listom medija i kontaktima u njima. U adremu dodajte one novinare koji su zaduženi za kategoriju koja je vama važna, na primjer, za gospodarstvo. Zatim pošaljite priopćenje tim novinarima, ali svakome pojedinačno. Nema zgoreg od toga kada u CC maila mogu vidjeti i sve druge medije kojima ste poslali svoju novost.

Trebate li više informacija ili pomoć u komunikaciji s medijima, kontaktirajte nas.