Kako samostalno snimiti fotografiju?

Kako samostalno snimiti fotografiju?

Hajdemo u startu razjasniti jednu stvar – kvalitetna fotografija je sve. Mi ljudi smo primarno vizualna bića, a upravo je fotografija ta koja nam daje instant kontekst neke situacije ili priče. Ne napisani tekst, ne video, već fotografija.

A to vam govorim, odnosno pišem, kao osoba koja ima poprilično bogato iskustvo u organizaciji raznih događanja, PR-u, novinarstvu i copywritingu te brendiranju pojedinaca i poduzeća.

Dakle, poanta ovog članka nije da vas odgovorim od suradnje s fotografima. Dapače, takve suradnje su nužne želite li kvalitetno i profesionalno predstaviti sebe i svoje poslovanje. No članak je nastao jer sam kao poduzetnica koja je krenula od nule, na vlastitoj koži osjetila kako nije uvijek moguće angažirati profesionalca. Ostatak članka posvećen je vama koji se sada nalazite u toj početnoj fazi.

U 3 koraka do dobre fotografije

Korak 1: Pravilno namjestite objekt koji želite fotografirati

Ako fotografirate proizvod, onda je tu od presudne važnosti pozadina na kojoj se proizvod nalazi. Neka podazina bude što čišća, bez suvišnih uzoraka i/ili ukrasa. Fokus mora biti na proizvodu.

No ako tim fotografijama želite prezentirati proizvod na webshopu, onda biste uz fotku proizvoda na, recimo, bijeloj pozadini, isto tako trebali napraviti kontekstualnu fotografiju. Tu će kvaliteta fotografije ovisiti dobrim dijelom o koraku 2.

Korak 2: Koristite više izvora svjetlosti

Svjetlo je najvažnija stavka kvalitetne fotografije. Uvijek se vodite onom da koristite što više prirodnog svjetla i kada je god to moguće, fotografiranje obavite vani, ali izbjegavajte jako sunce tijekom podneva.

Kada fotografirate u zatvorenom prostoru, uz prirodnu svjetlost, obavezno koristite dodatne izvore svjetlosti kojima ćete maknuti nepotrebne sjene. Tu vam puno mogu pomoći takozvani light boxevi koje možete izraditi sami ili nabaviti za prihvatljivi iznos putem interneta.

Izvor fotografije: @editseven.ca

Korak 3: Ako se ne snalazite u PhotoShopu, radije fotkajte mobitelom

Znate li fotografije obraditi u PhotoShopu, tada svakako koristite fotoaparat. U tom slučaju fotografije će imati više piksela, zbog čega ćete imati više mogućnosti za njihovu obradu. 

U slučaju da ne znate koristiti PhotoShop, tada fotkajte mobitelom. Naime, mobiteli (čak i oni najnoviji modeli) nemaju toliko osjetljivu leću kao kvalitetan fotić, zbog čega će vaša fotografija okinuta mobitelom biti manje zrnata.

Želite li takvu fotografiju dodatno obraditi, to možete uz pomoć neke od popularnih aplikacija koje navodim u nastavku:

Ponavljam, ovo su savjeti za sve vas koji ste na početku poslovanja i trenutno nemate mogućnosti angažirati profesionalnog fotografa. U svim ostalim situacijama, toplo vam preporučujem da fotografiranje proizvoda za vas napravi osoba s iskustvom.