Kako financirati svoju poslovnu ideju?

Kako financirati svoju poslovnu ideju?

Bez obzira na to jeste li poduzetnik početnik ili poduzetnik s iskustvom, sasvim je moguće da ćete prije ili kasnije doći u situaciji kada bi vam dobro došla financijska injekcija. Iako poduzetnici najčešće sami financiraju svoje poslovne ideje, bilo kroz ušteđeni novac ili bankovni kredit, dobra je vijest da postoje i razni drugi načini kako doći do financija kojom ćete realizirati svoju poslovnu ideju. U nastavku vam predstavljamo razne opcije za privlačenje novaca u svoje poduzeće.

VC FONDOVI Riječ je o fondovima rizičnog kapitala (eng. private equity) koji funkcioniraju na način da fond ulaže u poduzeće, uz aktivno sudjelovanje u poslovanju subjekta u koje je izvršeno ulaganje. Dobre strane takvih fondova su u tome što ćete dobiti pozamašan novac i potporu u vidu jačanja upravljačkih kompetencija, uvođenja operativnih unaprjeđenja i pomoć pri osvajanju novih tržišta. Loša strana je što se fond upisuje u vlasničku strukturu poduzeća.

Odlučite li se za neki od VC fondova, toplo vam savjetujemo da prije svega istražite da li ste dobar „fit“ za njega. Nemojte biti u 80% start-upova koji niti ne istraže što određeni fond investira i u kojoj mjeri. Ovdje istražite nekoliko fondova koji djeluju na području Republike Hrvatske.

POSLOVNI ANĐELI Uspješni poduzetnici i/ili uspješni rukovoditelji poduzeća često rado financiraju start-up projekte visokog rizika, na način da ulaze u vlasnički udio te pružaju pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekta. Takvu pomoć poslovni anđeli uglavnom daju u ranim fazama projekta. Kao što možete primijetiti, poslovni model je vrlo sličan VC fondovima, a jedina razlika je zapravo u tome što su poslovni anđeli individualni investitori. Primjer poslovnog anđela na domaćem terenu je Tomislav Car, osnivač tvrtke Infinum i CEO Productivea, koji je kao poslovni anđeo podržao sada uspješno domaće poduzeće The CircuitMess Alberta Gajšaka. Ako vas zanima ovakav oblik financiranja svoje poslovne ideje, dobro je znati da postoji CRANE – hrvatska mreža poslovnih anđela.

CROWDFUNDING Način prikupljanja sredstava putem donacija u inozemstvu je već ustaljena i vrlo popularna praksa. Specifičnost ovog oblika financiranja je ta što u vašu poslovnu ideju ulaže velik broj ljudi s malim iznosima, a zauzvrat oni dobivaju promotivni materijal ili vaš proizvod jednom kada ga završite. Postoji više od 600 platformi za crowdfunding dilejm svijeta, a među poznatijima su Kickstarter i Indiegogo.

KOMERCIJALNI KREDITI Jasno, svoju poslovnu ideju možete financirati i kroz komercijalne kredite. Zanimljivo ovdje je to što neke banke daje povoljnije kamatne stope i imaju posebne oblike kreditiranja za start-upove ili recimo žene poduzetnice. Primjeri takvih kreditiranja su Start-up Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Poduzetnički starter Erste banke.

PROJEKTNO (SU)FINANCIRANJE Dobro je svima poznato da je poslovnu ideju moguće financirati i kroz projekte, domaće ili one na razini Europske unije. Subvencije koje možete ostvariti na ovaj način često su između 50 i 70% ukupnog iznosa troška vaše poslovne ideje. No ovo je možda najzahtjevniji način da dođete do novaca, budući da je papirologija koju je potrebno ispuniti često vrlo detaljna. Zato je u nekim slučajevima dobro angažirati vanjskog konzultanta koji ima iskustva u pisanju i provođenju projekata te će vam pomoći da uspješno realizirate ovaj način financiranja. Natječaje i javne pozive za bespovratna sredstva možete pratiti na ovoj poveznici.

Želite li saznati više informacija o ovoj temi ili trebate pomoć, kontaktirajte nas.